Zaterdag 30 augustus 2014 vond het 16e Havenconcert van Zeewolde plaats aan de aanloophaven achter het stadhuis.
Zoals altijd was de toegang geheel gratis; ruim 300 mensen genoten van het concert. Aan buurtbewoners werd gevraagd bij te dragen aan de sfeer door het gebruik van sfeervolle lampen, kaarsen en/of fakkels achter de ramen en op balkons.
Tijdens het Havenconcert in 2014 werd o.a. aandacht worden besteedt aan de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Toen Prins Willem Frederik van Oranje in 1813 na ca. 19 jaar ballingschap terugkeerde werden in vele plaatsen niet alleen de klokken geluid, maar ook de beiaarden van de Nederlandse torens bespeeld, door de stadsbeiaardiers. Ook in 1913, bij de viering van 100 jaar afhankelijkheid werd dit in het land breed gevierd. Tal van bronnen wijzen erop dat ook toen vele stadsbeiaardiers de carillons bespeelden om de festiviteiten extra luister bij te zetten.
Nog een bijzonder detail: onlangs is de beiaardkunst toegevoegd aan de lijst van Immaterieel Erfgoed. Daarmee wordt nog eens duidelijk dat carillons en het Koninkrijk der Nederlanden onafscheidelijk aan elkaar verbonden zijn.
Beiaardier Boudewijn Zwart speelde samen met dochter Lydia Zwart een speciaal gecomponeerde Suite van Nederlandse Volksliederen op het rijdende carillon met 50 bronzen klokken.
Daarnaast kon het publiek genieten van het Béla-Zigeuner-Ensemble uit Slowakijke, bestaande uit vader Béla op het ‘cimbaal’ en zoon Philip op de viool.
Het Nederlands Torenmuziek Ensemble werd opgericht door de beiaardiers Henry Groen en Boudewijn Zwart en met als belangrijkste spil de musicus Arne Visser uit Den Haag, die de vijf koperblazers van het ensemble selecteerde uit professionele musici. Het ensemble speelde vanaf de torentransen in Amsterdam, Dordrecht en Gouda en gaf ook tijdens dit concert, hoewel vanaf de begane grond, letterlijk inhoud aan de term ‘hoog van de toren blazen’.
Solist van de avond was de Nederlandse violiste Marijke Schaap. Zij begon op haar vijfde met vioollessen en speelde in orkesten als het Atheneum KamerOrkest, het JeugdOrkest Nederland en het Codarts Symphony Orchestra, waarmee zij optrad in zalen in zowel binnen- als buitenland. Sinds februari 2008 vervult Marijke de functie van concertmeester van het Valerius Studentenorkest te Den Haag, waarmee ze verschillende grote (concertmeester)solo’s speelde. Zij was deze avond te horen in samenspel met carillon en koperblazers.
Het was kortom weer een gevarieerde avond met klassieke muziek voor jong en oud. Paraplu en regenkleding waren dankzij het aangename weer niet nodig.